INDIVIDUAL FRIENDS – INDIVIDUAL FRIENDS

Artiest info
Website
facebook

Label: Starman Records

video

Als dertien vrienden uit het Brusselse plannen smeden om samen muziek te gaan maken en daar dan ook effectief werk van gaan maken, dan is de groep ‘Individual Friends’ geboren. Zanger-gitarist Manu Low, gitarist-pianist Gered Stowe, zangers Bai Kamara Jr., Matt Watts en Jan Ducheyne, zangeres Isa Gucchio, backing vocalisten Kris Dane en Klara Finder, toetsenist Jef Mercelis, bassist Mika Nagazaki, drummers-percussionisten Patrick Clauwaert en Frank Pay en leadgitarist Teuk Henri zijn muzikanten die allemaal muzikale links hebben met één of andere formatie uit het Brusselse muzieklandschap.

Onder de naar de groep verwijzende titel verschijnt eind mei het debuutalbum “Individual Friends” waarop het collectief elf nummers brengt die in vier talen worden gezongen: Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Het is ook een smeltkroes van rock-, soul-, blues- en funkmuziek uit diverse culturen die in de begeleiding van deze nummers wordt geproduceerd.

De eerste single uit dit album is de titeltrack “Individual Friends” die al eind vorig jaar op de markt is verschenen en op de tweede video kan worden beluisterd. Deze song doet ons denken aan werk van Stef Kamil Carlens en zijn groep ‘Zita Swoon’. Daarna volgens er Afrikaanse ritmes in de song “Chillo” en wordt het orgel bovengehaald in het zachtjes rockende “Your Roses” dat gezongen wordt door Bai Kamara Jr. en dat we u als tweede single op de eerste video bij deze recensie graag ter beluistering aanbieden.

De sfeer van het album verandert dan weer helemaal tijdens de fragiel klinkende song “Nothing New Under The Sun”, één van de mooist georkestreerde tracks op deze plaat. “Regarde (For Clara & Emma)” wordt in het Frans gepresenteerd waarna het korte ‘spoken word’-punkrocknummer “Wake Up” ons klaarwakker maakt. Met de knap gezongen ballad “Low Motion” worden we echter al gauw opnieuw meegezogen in een gezellig ‘laid back’-sfeertje.

Met het funky “Discoteca” beginnen ‘Individual Friends’ aan het laatste gedeelte van dit debuutalbum dat een nieuw hoogtepunt oplevert met het Bowie-aanse “Sail Away”, een dromerige ballad met een knappe melodie en een door Isa Gucchio gezongen Spaanstalige rap en een nummer dat we als onze tweede favoriete track uit deze plaat zouden willen noteren. Met de ultratraag gebrachte song “White Dresses” kunnen we gezellig verder blijven dromen tot we al aan het nummer “20 Years” zijn aanbeland dat deze knappe debuutplaat van het Brusselse collectief ‘Individual Friends’ leuk afsluit.

(valsam)